Gent is een klimaatneutrale stad

Een groene, bruisende stad met gezonde lucht en proper water. Comfortabele, energiezuinige woningen. Een stad waar je in rustige, groene straten alle tijd hebt om je buren te ontmoeten, en waar kinderen veilig spelen. Dat is de stad die je krijgt met onze klimaatplannen - zelfs als je een klein budget hebt. En ook de komende generaties, de Gentenaren van morgen, worden er beter van.

Gent vecht mee om de klimaatcrisis te stoppen. We maken onze stad klimaatneutraal en stoten geen broeikasgassen meer uit. Samen met energiecoöperaties, burgers en bedrijven gaan we voor 100% hernieuwbare energie met zon, wind en warmte uit lucht, water en bodem. Zo worden we onafhankelijk van vervuilende fossiele energie. De lokale economie profiteert mee van deze energietransitie.

Voor veel burgers en bedrijven lijkt de energietransitie een ingewikkelde opgave. Daarom zet Groen Gent in op collectieve oplossingen om de overgang naar een fossielvrije toekomst soepel en eerlijk te laten verlopen. Met onze voorstellen maken we Gent socialer, gezonder en veerkrachtiger. Daarbij staat centraal dat de lusten en de lasten van het klimaatbeleid eerlijk worden verdeeld. We betrekken burgers bij het opstellen van concrete klimaatplannen, voor de stad en voor hun buurt.

Prioriteit nummer één in ons klimaatbeleid: fossielvrije en comfortabele woningen. Verwarmen en koken gebeurt in Gent momenteel nog vooral met aardgas, waardoor het een grote bron van uitstoot is. Om klimaatneutraal te worden, schakelen we over naar fossielvrij verwarmen. Die transitie vormt een pittige sociale en financiële uitdaging. Daarom geven we prioriteit aan de collectieve renovatie van sociale woningen en appartementen. Ook voor huiseigenaars, verhuurders en bedrijven voorzien we meer begeleiding en financiering. 

In het Gent van de toekomst floreert de natuur als nooit tevoren. Van een stenen stad maken we een groene stad, gezond voor haar bewoners en goed voor de biodiversiteit. Dat gebeurt op alle niveaus: tuinen, straten, pleinen, parken en bos- en natuurgebieden. Een groeiende groep enthousiaste Gentenaren werkt daaraan mee, van buren die samen geveltuintjes aanleggen tot vrijwilligers die meewerken aan bos- en natuurgebieden. Al dat groen beschermt de stad ook tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. Groen houdt ons koel in de zomer en beschermt tegen wateroverlast. Door historische waterlopen open te leggen, waarbij we maximaal inzetten op groene oevers, krijgt de stad nog meer karakter en verkoeling.

Een duurzame, sociale en circulaire economie maakt integraal deel uit van ons ambitieus klimaatbeleid. Door grondstoffen te hergebruiken en minder materialen te gebruiken, sparen we het milieu, ontstaan er kansen voor ondernemen en creëren we nieuwe, waardevolle jobs. We vergroenen onze lokale economie radicaal en zorgen via opleiding en omscholing voor duurzame banen voor de toekomst. De Stad zet haar eigen aankoopbeleid in om lokale ondernemers te versterken en kiest voor coöperaties, sociale bedrijven en landbouwers. 

In Gent is de lucht proper, de bodem gezond en kan je genieten van rust en stilte. Dankzij het mobiliteitsplan en de lage-emissiezone is de luchtkwaliteit in Gent de afgelopen jaren sneller verbeterd dan elders. Op die weg gaan we verder, met minder en schoner auto- en vrachtwagenvervoer. En ook andere bronnen zoals dieselgeneratoren en houtstook pakken we aan. We saneren vervuilde gronden van Stad Gent en beperken geluidsoverlast van verkeer en evenementen. Zo beschermen en verbeteren we onze gezondheid.

Enkele voorstellen in dit thema komen ook aan bod bij de thema’s Betaalbare woonstad, Nabije stad en Inclusieve stad.

Groen maakt van Gent een…