Hoofdstuk 4

Afvalbeleid

In Gent willen we af van afval. Eerst en vooral door preventie en hergebruik. Wie weinig afval produceert, wordt beloond. Afvalinzameling gebeurt op maat, in het bijzonder voor wie minder mobiel is of het financieel moeilijker heeft.

  • Minder afval produceren blijft het doel: dat is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. De verantwoordelijkheid daarvoor leggen we in de eerste plaats bij de producent. Daarnaast ondersteunen we Gentenaren, organisaties en bedrijven om circulair te denken.

    1. Kringwinkels, upcyclingprojecten, materialenbanken, Repair Cafés, geefplatforms, initiatieven rond voedselverspilling, herstelhubs, naaiateliers… We ondersteunen ze in hun werking. Van dingen kopen en weggooien gaan we naar huren en delen, hergebruik, herstel, remanufacturing, product-dienst-systemen en deeleconomie.

    2. Afvalpreventie, waar iedereen toe kan bijdragen, staat voorop. Denk aan projecten rond duurzaam catering- en verpakkingsmateriaal, herbruikbare luiers en leendiensten.

    3. We nemen de volledige inzamelmethode onder de loep: zakken, containers, ophaalfrequentie, betaalmethode per ophaling of op gewicht, het aantal soorten afval… Wie afval actief vermijdt en goed sorteert, doet daar voordeel bij. We zorgen voor een systeem waarbij men eenvoudig, correct en frequenter kan aanbieden. We installeren meer en grotere (ook ondergrondse) afvalcontainers.

    4. We ondersteunen Gentse bedrijven, ondernemers en horeca om minder afval te produceren en hun afval op een duurzame manier aan te bieden en te verwerken.

    5. Groen Gent ijvert op bovenlokaal niveau voor meer en bredere verantwoordelijkheid van de producenten zodat zij, en niet de consument, instaan voor hersteldiensten en de kosten voor het opruimen en verwerken van afval afkomstig van hun producten.

    6. Op bovenlokaal niveau ijveren we voor strengere wetgeving voor wegwerpverpakking, zoals statiegeld.

  • Een samenleving met een minimum aan afval is haalbaar door minder of bewuster te produceren, en de bestaande materialen te hergebruiken. Door de Gentse afvalstromen goed en bewust te verwerken, maakt onze stad de transitie naar een circulair model.

    1. We starten een samenwerkingstraject voor moderne en klimaatneutrale afvalverwerking en energieopwekking met voorsortering als norm, waarbij warmte maximaal wordt hergebruikt en de CO₂ wordt afgevangen en afgevoerd of hergebruikt.

    2. Gent werkt mee aan projecten die bioafval beperken (zoals de Gentse voedselstrategie) en het verwerken ervan aanmoedigen (bijvoorbeeld composteren in eigen tuin of wijk) om zo te voorkomen dat het in het restafval belandt.

    3. Op de recyclageparken komt een fractie ‘Kringwinkel’. We kijken of we hubs ‘(ver)bouwmateriaal’ kunnen opzetten.

    4. De recyclageparken hebben een tarievenbeleid dat sociaal is. En: wie goed sorteert, betaalt minder.

    5. We zamelen afvalmaterialen beter in zodat Gents afval duurzamer wordt verwerkt en maximaal leidt tot nieuwe (eind)producten.

    6. We dringen er bij de Vlaamse regering op aan om de wetgeving over wat beschouwd wordt als afval op recyclageparken te herbekijken. Zo worden meer waardevolle spullen en materialen gered en ingezameld.

    7. We organiseren extra inzamelmomenten en -mogelijkheden voor alle Gentenaren, in het bijzonder voor zij die geen wagen gebruiken of minder mobiel zijn. Dat doen we onder andere door de mobiele recyclageparken vaker in te zetten en de introductie van koerierdiensten. Er komen alternatieve geefpunten voor de inzameling van zaken die niet onder de huis-aan-huisophaling vallen, zoals frituurolie en klein elektro.

    8. We zorgen ervoor dat IVAGO eenvoudiger kan samenwerken met alternatieve inzamelpartners om op lokaal niveau afvalstromen circulair en sneller te verwerken. Voorbeelden: een lokale vergistingsinstallatie of een textielproject.

    9. Voor bedrijfsafval stimuleren we projecten rond retour- en statiegeldsystemen, en de verwerking van bedrijfsstromen.

    10. Ons circulair afvalmodel draait beter met sociale economie. Bestaande en nieuwe afvalpartners doen een beroep op de sociale economie of voorzien een sociaal-economische pijler in hun bestaande werking.