Hoofdstuk 5

Landbouw- en voedselbeleid

Ons voedsel- en landbouwbeleid is gericht op lokale, sociale, ecologische en plantaardige productie. We geven boeren toegang tot landbouwgronden van de Stad en maken werk van meer lokale, sociale, ecologische en plantaardige productie.

  • Voedsel verbindt en brengt mensen samen. Het is het uitgelezen thema om meer mensen te betrekken bij de klimaattransitie. Bovendien zijn productie en consumptie van voedsel goed voor meer dan een kwart van de wereldwijde CO₂-uitstoot. De voorbije jaren heeft Groen Gent bakens verzet met een vernieuwend lokaal voedsel- en landbouwbeleid. Dat leidde tot meer lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel, minder voedselverspilling, een betere toegang tot gezond voedsel voor iedereen, en een grondbeleid voor landbouwers. Op dat elan bouwen we verder.

    1. Een heel belangrijke troef die we in handen hebben, zijn de landbouwgronden in eigendom van Stad en OCMW. We behouden het moratorium op de verkoop van landbouwgronden van het OCMW zodat die gronden in landbouwgebruik blijven. We zetten ze in voor duurzame voedselproductie voor de stad. De Gentse landbouwers zijn onze partners en we ondersteunen hen in de omschakeling naar agro-ecologische en natuurinclusieve landbouw.

    2. Met bioboerderij Goedinge als lichtend voorbeeld voor de inzet van eigen gronden in het landbouwbeleid, gaan we voor drie bijkomende, stadsgerichte landbouwbedrijven. We maken ze klaar voor de toekomst met doordachte teelten en technieken, aangepast aan het veranderende klimaat.

    3. De impact van grootkeukens is… groot, en dus ondersteunen we ze met een voedingscoach. Deze coaches geven tips, organiseren workshops, maken een stappenplan en zoeken recepten voor het doelpubliek. Het resultaat: meer plantaardig en gezonder eten, meer rechtstreekse aankoop bij lokale boeren, en minder voedselverspilling. De grootkeukens van onze ziekenhuizen en overheidskeukens moeten meer met seizoensgebonden groenten werken.

    4. Ook als Stad geven we het goede voorbeeld door meer lokaal geproduceerde zuivel, groente, fruit en droge voeding aan te kopen. Het stedelijk aankoopbeleid is een belangrijke hefboom voor een korte en duurzame voedselketen. Producten die enkel in het Zuiden kunnen worden aangekocht, kopen we in principe Fair Trade aan.

    5. We pionierden in 2020 met schoolmaaltijden met meer plantaardige eiwitten. Onlangs volgde Vlaanderen met een halfhalf-richtlijn. We trekken die lijn verder door in Gent om de CO₂-uitstoot van voeding te reduceren. We zetten in op de kracht van de massa voor een maximale impact. We verlagen drempels om het Gentenaren zo makkelijk mogelijk te maken om meer plantaardig te eten, bijvoorbeeld door samenwerking met en begeleiding van sociale restaurants.

    Samen met de Gentse Voedselraad blijven we toekomstgerichte voedselprojecten stimuleren en ondersteunen. In buurten met weinig voedingswinkels of waar vooral ongezond voedsel te koop is, zorgen we voor een aanbod van gezond voedsel, zoals boerenmarkten, sociale kruideniers of afhaalpunten voor voedseloverschotten.

    We ondersteunen moestuinieren in de stad. Elke wijk verdient een wijkmoestuin, waar bewoners laagdrempelig toegang krijgen tot een lapje grond.