Hoofdstuk 6

Dierenwelzijn

Dieren houden ons gezelschap en dragen bij aan onze gezondheid en welzijn. Dieren hebben geen stem. Het is dus aan ons om voor hen op te komen. We willen onze lokale bevoegdheden ten volle benutten om het dierenwelzijn in Gent te verhogen, zowel voor gezelschapsdieren als voor dieren in het wild.

  • 1. We ondersteunen dierenwelzijnsorganisaties met erkenning en middelen, en werken er structureel mee samen. We hebben bijzondere aandacht voor organisaties die mensen in precaire situaties ondersteunen met de verzorging van hun huisdier om het welzijn van mens en dier te waarborgen. De erkende Gentse dierenorganisaties die dit wensen, ontvangen een chiplezer.

    2. Baasjes in precaire situaties stellen zorg helaas vaak uit omwille van hun huisdier. Om niet van hun dier te moeten scheiden laten ze zich bijvoorbeeld niet opnemen in het ziekenhuis of drughulpverlening of weigeren ze opvang omdat huisdieren niet zijn toegelaten. We experimenteren met opvangplekken waar baasjes samen met hun dier terecht kunnen.

    3. De politiezone Gent engageert zich voor een beter dierenwelzijn en treedt op bij verwaarlozing en mishandeling. We versterken zowel het centraal aanspreekpunt als de aanspreekpunten per wijk, en maken werk van een brede bekendheid.

    4. Tijdens de eindejaarsperiode zoeken we een evenwicht tussen festiviteiten en respect voor dierenwelzijn. We organiseren een ecologisch en geluidsarm eindejaarsspektakel.

    5. We zetten ons in voor het welzijn van de katten in de stad. Dat doen we door baasjes te sensibiliseren over chippen en steriliseren. Voor gezonde, socialiseerbare zwerfkatten zoeken de Gentse asielen een nieuw gezin. Kolonie- en verwilderde katten worden gevangen, gesteriliseerd en teruggeplaatst. Bij verwilderde katten wordt eerst nagegaan of ze terechtkunnen op andere plekken zoals in boerderijen.

    6. Voor katteneigenaren die onvoldoende geld hebben om hun huisdier te laten steriliseren, chippen en registreren, voorzien we een tegoedbon. Andere gemeenten, zoals Wachtebeke, toonden al dat dit werkt.

    7. We zetten verder in op de uitbouw van voorzieningen voor honden (zoals losloopweiden) en onderzoeken waar er een bijkomende nood is. Daarbij hebben we aandacht voor de noden van verschillende honden, zodat ook rustige honden en puppy’s terechtkunnen op een losloopweide.

    8. Door sensibilisering en handhaving zorgen we ervoor dat diereneigenaars zich verantwoord gedragen tegenover hun huisdier en hun omgeving. Dat gaat onder meer over de aanlijnplicht of het opruimen van hondenpoep. We zetten ook het principe van ‘adopt don’t shop’ in de verf zodat wie een huisdier wil, eerst nagaat of een dier uit een asiel een optie is. Wie te klein woont of te weinig tijd heeft, kan deels zorgen voor een dier in een asiel.

    9. Via onze samenwerking met het Dierenasiel voorkomen we dat achtergelaten katten en honden op straat terechtkomen. We stellen een overeenkomst op die een diervriendelijke aanpak en financiële transparantie garandeert.

    10. Het Vogelopvangcentrum Merelbeke (VOC) vangt heel wat Gentse wilde dieren op zoals gekwetste vogels en egels. We voorzien een structurele subsidie voor de opvang van de Gentse dieren. We zijn met 267.712 Gentenaren, we voorzien jaarlijks 26.771 euro.