Hoofdstuk 9

Duurzame tewerkstelling is een cruciale pijler in het leven van vele Gentenaren. Groen Gent kiest voor een zachte stad waar we arbeidskansen mogelijk maken op maat van de capaciteiten en talenten van iedere Gentenaar. De Stad kan erop aansturen dat begeleiders vanuit verschillende invalshoeken samenwerken (welzijn, digitale vaardigheden, taal…). Nabijheid in de wijken is ook hier essentieel.

De arbeidsmarkt van de toekomst heeft oog voor het superdiverse Gent en is inclusief. Ook de sociale economie, die we beschouwen als een volwaardige economie, ontwikkelt op een unieke en creatieve wijze antwoorden op maatschappelijke uitdagingen en combineert daarbij sociale en milieudoelstellingen. We geven daarom alle kansen aan de sociale economie.

In Gent zijn er heel wat jobs, maar nog niet iedereen die wil werken is aan de slag. Belemmeringen moeten we aanpakken. De digitalisering bijvoorbeeld vormt een grote drempel. E-inclusie is een prioriteit, maar ook mobiliteitsarmoede blijft een uitdaging. Tot slot leggen we een focus op taal. Voor Groen Gent betekent meertaligheid geenszins hetzelfde als taalachterstand, en evenmin een achterstand inzake motivatie. Ook wie Nederlands niet als moedertaal heeft, moet vlot aansluiting vinden in ons onderwijs en op onze arbeidsmarkt.

Werken aan een inclusieve arbeidsmarkt

  • Gentse werknemers hebben recht op toegankelijke en inclusieve werkvloeren waar het goed werken is. In haar rol als facilitator neemt Stad Gent maatregelen om werkbaar werk voor zoveel mogelijk inwoners van onze stad te garanderen. Dit komt zowel werknemers als werkgevers ten goede.

    1. Werkbaar werk begint bij bereikbaar werk. Bedrijventerreinen waar Gentenaars een job vinden en North Sea Port horen bereikbaar te zijn, via openbaar vervoer, collectief vervoer of de fiets. Om vervoersarmoede de kop in te drukken dient de kwaliteitsvolle dienstverlening (zoals die van Max Mobiel) uitgebreid. We zorgen voor bijsturing in het woon-werkverkeer naar de haven en naar bedrijventerreinen buiten de stad.

    2. De Stad begeleidt Gentse bedrijven in hun inspanningen rond werkbaar werk. We organiseren uitwisseling en ondersteuning op vlak van duurzaam HR-beleid, waaronder het opleidingsbeleid, inclusiebeleid en rond nieuwe vormen van rekrutering zoals open hiring. We stimuleren onze bedrijven om nauwer samen te werken met de sociale economie, zodat ze vaker gebruikmaken van onder meer individueel maatwerk en enclavewerk (mensen met een arbeidsbeperking onder begeleiding op de werkvloer).

    3. Werkbaar werk geldt ook voor buitenlandse werknemers. Oningevulde vacatures zijn nefast voor de economie van de toekomst. We ondersteunen op vlak van scholing en integratie, en geven juridische ondersteuning voor kwetsbare buitenlandse werknemers om uitbuiting te voorkomen en te vervolgen.

    4. Om de beperkte lokale hefbomen rond arbeidsmarktbeleid te versterken, gaan we voor een nieuw Arbeidspact. Er wordt een gemeenschappelijke agenda en focus overlegd met de Stad, de vakbonden, de werkgeversvertegenwoordigers en de VDAB.

    5. In het nieuwe Arbeidspact zal er aandacht zijn voor de preventie van het uitvallen door langdurige ziekte en een laagdrempelige reïntegratie dankzij een betere, inclusieve werkvloer.

  • Als lokale overheid gaan we voor een humaan activeringsbeleid. Heel wat Gentenaren willen vandaag aan de slag, maar botsen nog op te veel drempels. Daarom coördineren we meer samenwerking tussen het lokale middenveld en de VDAB. We zijn attent voor ieders achtergrond en context en voorzien ondersteuning op maat.

    1. Jobteam leverde pionierswerk met een outreachende en integrale aanpak. We verankeren Jobteam als centrale werking. Het team is zeer lokaal aanwezig en zet een intense samenwerking op tussen armoede- en welzijnsorganisaties, VDAB, OCMW, sociale economie, gezondheid en onderwijs.

    2. Naar het voorbeeld van De Serre in Nieuw-Gent creëren we meer welzijnshubs, centrale plekken in wijken met hoge noden. De aanpak van dergelijke hubs is multidisciplinair, bevordert de uitwisseling en verlaagt de drempel naar hulp- en dienstverlening. De integrale aanpak stimuleert engagement en verlaagt de drempels naar een job. We streven naar een geïntegreerd model dat verschillende diensten en doeleinden combineert; onder meer Jobteam vormt er een schakel.

    3. E-inclusie wordt een van de speerpunten om het welzijn te verhogen en makkelijker een job te vinden. De Digipunten ontvangen daarvoor vaste middelen. We verankeren structureel projecten die werken rond e-inclusie.

    4. We bouwen de taalcoaching van de Stad verder uit en schrijven een aanbesteding uit om ook onderwijsinstellingen en bedrijven beter te begeleiden.

  • Elk talent telt. Aan de slag kunnen is belangrijk. Ook voor mensen voor wie het gemiddelde tempo wat te hoog ligt of die begeleiding nodig hebben. Daarin maakt de sociale economie het verschil. Ze biedt een schat aan expertise rond inclusief werken voor de reguliere economie. We geven de sociale economie alle kansen om uit te groeien tot een volwaardig onderdeel van de reguliere economie. Zowel de doorstroom van werknemers naar blijvende tewerkstelling als een terugkeer naar de sociale economie moet mogelijk zijn.

    1. We versterken de Gentse sociale economie door als lokale overheid aanbestedingen op maat van de sociale economie te maken, en dat in het kader van een sociaal en duurzaam aankoopbeleid.

    2. Als Stad omarmen we individueel maatwerk in ons eigen personeelsbeleid. We geven het goede voorbeeld door doorstroom in het eigen personeelsbestand te voorzien.