Hoofdstuk 19

Sport

Sport is leuk, gezond en verbindend. Elke Gentenaar verdient het om er mee van te genieten. Daarom willen we in elke buurt een basisinfrastructuur, voldoende plaatsen in verenigingen en een openbaar domein dat uitnodigt om te spelen en sporten.

  • Sport brengt mensen samen en verbindt. Tijdens het sporten is je afkomst, opleiding of job niet van tel. Groen Gent wil in elke buurt een basisinfrastructuur. Een goed gespreid en laagdrempelig aanbod bereikt een breed en divers publiek, en versterkt de verbondenheid in de buurt.

    Om sport mogelijk te maken voor elke Gentenaar binden we de strijd aan met hindernissen zoals hoge kosten, onhaalbare afstanden of een onaangepast aanbod voor mensen met een beperking.

    1. We voorzien in elke buurt sportgelegenheid, waar mogelijk een buurtsporthal, anders de sporthal van de stadsschool. Voor programmatie aan diverse laagdrempelige sportsessies doen we een beroep op buurtsportcoaches.

    2. Sociaal-sportieve initiatieven houden mee de vinger aan de pols en kunnen met hun netwerk en signalen bijdragen tot meer eerlijke kansen in Gent. Sociaal-sportieve initiatieven in het onderwijs, middenveld en op het werk kunnen rekenen op ondersteuning vanuit de Stad.

    3. Gent wordt dé G-sport-stad van België. We zetten actief subsidieprojecten op (inkomend en uitgaand) om die ambitie waar te maken.

    4. We gaan op zoek naar sportverenigingen die projecten en initiatieven opzetten om buurtbewoners, en in het bijzonder jongeren, laagdrempelig te betrekken. Op die manier maken de Gentenaren kennis met nieuwe disciplines.

    5. Nieuwkomers krijgen de kans om te integreren via een taal-sportproject.

    6. We investeren in levenslang sporten met een specifiek bewegingsprogramma voor ouderen, zodat ook zij hun gading vinden in een breed en toegankelijk aanbod. We werken hiervoor samen met woonzorgcentra, lokale dienstencentra en erkende sportverenigingen.

    7. Het Gentse sportaanbod is divers en toegankelijk en niet enkel gericht op competitie. Ook in clubverband kan recreatief worden gesport. We voorzien hiervoor extra financiering en ruimte in buurtsporthallen of scholen. We stimuleren ook het recreatieve aanbod dat zonder sportinfrastructuur kan, zoals op pleinen of in parken.

    8. Leren zwemmen en leren fietsen zijn van levensbelang. We voorzien bijkomende middelen zodat de Gentse scholen deze eindtermen kunnen behalen. Ook voor volwassenen organiseren we zwemlessen.

    9. De Sportdienst voorziet een online lespakket voor diverse beweegvormen waartoe alle Gentenaren gratis toegang krijgen.

    10. In buurthuizen komt een sport- en ruilhoekje om sportgerief in te ruilen.

  • Het publiek domein moet uitnodigen tot spel, beweging en sport. Het publiek domein is er immers voor iedereen en kan, met de juiste ingrepen, een uitnodigende en veilige recreatieve ruimte zijn voor elke Gentenaar.

    1. Elke Gentenaar vindt in de eigen wijk een sportpleintje, urban-sportfaciliteiten, speeltuinen en/of speelzones. Recreatieve fiets-, wandel- en looppaden en bijbehorende voorzieningen worden goed onderhouden en vormen de basis voor eventuele verdere stadsontwikkelingen. We maken openbare sportinfrastructuur veilig voor iedereen, ook voor vrouwen, ouderen en kinderen door te focussen op zichtbaarheid en sensibilisering.

    2. De buurt nodigt uit tot bewegen. Met voorzieningen op een haalbare wandel- en fietsafstand en spelprikkels voor alle leeftijden worden Gentenaren maximaal aangezet om te (blijven) bewegen.

    3. We focussen op het tijdig en grondig onderhouden van recreatieve beweegruimte. Skaters, kajakkers, fitnessers, streetbasketballers, joggers en breakdancers die gebruikmaken van het openbaar domein, krijgen meer uitgebreide mogelijkheden.

    4. Bij tijdelijke invullingen beschouwen we sportinfrastructuur als een volwaardig alternatief.

    5. Gent is een populaire loopstad en daarom leggen we een jaarlijkse loopkalender vast. Elke Gentse erkende loopclub duidt een loopambassadeur aan die met de nodige steun in elke wijk zoveel mogelijk mensen aanzet om de loopschoenen aan te trekken. Om de openbare ruimte openbaar te houden vermijden we al te frequente commercialisering, ook bij loopwedstrijden. Voor dit type evenementen beklemtonen we het belang van routes met beperkte mobiliteitsimpact. Commerciële organisatoren dragen een significant deel van de kosten voor het afsluiten of inrichten van het openbaar domein.

    6. De Blaarmeersen worden opnieuw een open plaats waar alle bezoekers veilig en gratis terechtkunnen. We doen nauwlettend aan sfeerbeheer, maar dan met een veelzijdige set aan preventieve maatregelen. We zien geen heil in een omheining of andere maatregelen die voor andere plaatsen op het openbaar domein niet gelden.

  • In Gent gebruiken we sport als middel om de sociale cohesie te versterken. We zorgen ervoor dat er plaats is voor iedereen die wil sporten: we werken inclusief en zorgen voor voldoende capaciteit in de verenigingen.

    1. De impact van de KAA Gent Foundation op de sociale cohesie van club- tot wijkniveau is een voorbeeld in Europa. We willen dat alle Gentse sportverenigingen sociaal-maatschappelijke doelen vooropstellen, en maken een deel van de ondersteuning hiervan afhankelijk. Tegelijk voorzien we middelen om Gentse sportclubs ook op dit vlak te helpen scoren.

    2. Alle sportverenigingen werken aan een inclusieve sportcultuur. Om dit te realiseren voorzien we hulp bij onder meer de begeleiding rond LGBTQIA+ en het schrijven van een anti-discriminatiecharter.

    3. Sportclubs ontvangen een toolbox en een uitnodiging voor een jaarlijkse workshop rond verbaal en fysiek geweld.

    4. Wachtlijsten bij populaire sport(vereniging)en pakken we aan door op meer gedeeld ruimtegebruik in te zetten en alternatieve trainingen te organiseren. Een voorbeeld: een voetbalclub traint ook eens elders dan op het voetbalveld, zodat het veld ook beschikbaar is voor anderen.

    5. We werken financiële drempels verder weg voor Gentse kinderen die in clubverband willen sporten. Het Uitpastarief wordt een voorwaarde voor sportclubs om steun te krijgen. Via een op te richten Sportfonds krijgt wie jonger is dan 14 en een Uitpas heeft, het lidgeld terugbetaald. We organiseren samen met de Gentse sportclubs eind augustus een tweedehands sportmateriaalbeurs zodat iedereen een goede uitrusting vindt zonder zich blauw te betalen.