Hoofdstuk 17

Doeltreffend kind- en jeugdbeleid vraagt in een stad als Gent heel wat meer dan het voorzien van speel- en ontmoetingsplekken. We moeten niet alleen aandacht hebben voor de fysieke, maar ook voor de mentale ruimte van kinderen en jongeren.

Het verkrijgen van het label 'kindvriendelijke stad' in 2014 en de hernieuwde erkenning in 2020 getuigen van onze vastberadenheid en impact. Toch is het nodig om de komende jaren een stap verder te zetten en ons af te vragen: wat hebben jongeren nodig om complexloos zichzelf te zijn, zichzelf te ontdekken? We kunnen waardevolle lessen trekken uit het pionierswerk rond Gent als Europese Jongerenhoofdstad 2024. Daarbij namen jongeren vaak zelf van onderop het heft in handen. Dáár ligt de toekomst van het jeugdwerk.

Het staat dan ook buiten kijf dat Groen Gent verder wil bouwen op de evaluatie van ons jaar als Jongerenhoofdstad. De drie pijlers van EYC2024 vormen een sterke leidraad: Engage (vrijwilligerswerk en burgerschap bij jongeren aanmoedigen), Empower (jongeren een fysieke en mentale ruimte bieden) en Care (bouwen aan een hartelijke stad waar jongeren zich thuis voelen).

In onze inspanningen om samen sterker te staan, streven we naar een veilige omgeving voor elk kind of jongere om zich ten volle te ontplooien. Dat kan via ondersteuning van een vrijwilliger, een gedragen netwerk of één van onze jeugdondersteuners. Of het nu gaat om een jeugdwelzijnswerker die tijdens een potje voetbal een hulpvraag oppikt, de Alles Kan-coach die jongeren ondersteunt bij het najagen van creatieve ideeën, de jeugdconsulent die een alleenstaande moeder helpt bij het vinden van een betaalbaar zomerkamp of een plek zoals de Vierde Zaal die open staat voor initiatieven en fuiven van jongeren: Gent heeft een luisterend oor voor iedereen.

Doeltreffend jeugdbeleid vereist jeugdvriendelijke inspanningen van alle stadsdiensten en beleidsdomeinen, bijvoorbeeld goedkope busabonnementen en cultuurcheques of extra veiligheidsmaatregelen langs drukke schoolroutes. De beste manier om daarvoor te zorgen? Kinderen en jongeren inspraak geven, niet alleen over jeugdthema’s, maar ook over andere beleidsdomeinen. We organiseren die inspraak via verschillende platformen, zoals een jaarlijkse jongerengemeenteraad op locatie.

Jeugd- en studentenbeleid

  • Door ruimte te creëren voor jongeren houden we hen aan boord, zetten we in op sociale cohesie en maken we de toekomst van de stad. Daarom richten we de stad jeugdvriendelijk in, zodat elke jongere een veilige en prettige plek vindt. Dat doen we niet alleen in de fysieke ruimte. Groen Gent wil een stad waarin jongeren weten waar ze terechtkunnen met vragen over mentaal welzijn.

    1. We zorgen voor hoogwaardige infrastructuur voor jeugdwerk die voldoet aan de hedendaagse eisen van veiligheid, toegankelijkheid en duurzaamheid. We trekken daarvoor de investeringen in jeugdinfrastructuur op, zodat jeugdbewegingen en jeugdwelzijnsorganisaties sneller kunnen investeren in lokalen en ontmoetingsplekken.

    2. We creëren ruimte in de stad om zowel formeel als informeel te sporten, muziek te maken of gewoon samen te zijn. Op deze plekken kunnen jongeren niet alleen elkaar makkelijk ontmoeten, maar ook hulpverleners of jeugdwerkers.

    3. Ruimte geven aan jongeren is ze ook eigenaarschap geven van de ruimte in onze stad. We geven jongeren witruimte in onze stad om zowel op pleintjes als binnen te chillen, te dromen en te experimenteren.

    4. Via de Jeugddienst leren jongeren organisaties kennen via een wekelijkse inloopnamiddag. Via rotatie maken ze op dezelfde plek kennis met de werking van verschillende organisaties.

    5. Het is tijd voor een focus op meisjes. We willen opnieuw investeren in specifieke meisjeswerkingen, maar willen meisjes vooral ook meer plek geven in de publieke ruimte. Voetbalpleintjes en skateparken volstaan niet. We vragen meisjes bij de invulling van pleintjes daarom mee aan de tekentafel.

    6. We creëren ruimte om te feesten. We gaan zoals bij de Vierde Zaal op zoek naar ruimte waar jongeren zelf fuiven organiseren.

    7. Alles kan, maar het kan veel eenvoudiger. We bouwen Alles Kan, een laagdrempelig platform om evenementen te organiseren, verder uit tot een echt jeugd-eventloket.

  • Kinderen en jongeren hebben een unieke visie. Die visie willen we horen. Organisaties die jongeren samenbrengen en hoorbaar maken vinden we van onschatbare waarde. Dankzij échte kinderen- en jongerenparticipatie bouwen we samen met kinderen en jongeren een stad waarin zij zichzelf volledig kunnen ontplooien.

    1. We stimuleren actieve betrokkenheid van jongeren bij beleidsvorming en belangrijke projecten, onder meer via jongerenpanels die regelmatig samenkomen om te adviseren over jeugd- en ander beleid.

    2. Het informatieve project Thuis in ‘t stadhuis krijgt een budget om effectief zaken uit te voeren. We installeren een kindergemeenteraad die een deel van de wijkbudgetten toekent.

    3. We bouwen verder op de Care-pijler van EYC2024. Mentaal welzijn van jongeren verdient een plaats op de politieke agenda en in het lokale beleid.

    4. We versterken de rol van de Jeugdraad, die erg dicht bij onze kinderen en jongeren staat. Bij budgetbesprekingen is de Jeugdraad een cruciale partner die mee de koers bepaalt. Het jeugdbeleid neemt zo een pioniersrol op en geeft jongeren zeggenschap over een deel van het budget.

    5. We brengen politiek naar de jongeren. We organiseren de gemeenteraad een keer per jaar op een voor jongeren vertrouwde locatie, zoals een jeugdhuis. Zo doen we als politiek aan outreachend jongerenwerk. Het vragenuurtje is tijdens deze gemeenteraad volledig voorbehouden voor de jeugd.

  • Sterk, inclusief jeugdwerk is dé plek waar jongeren samen kunnen zijn, kunnen praten, aan boord getrokken worden en doorverwezen indien nodig. Groen Gent wil voldoende ruimte creëren zodat het jeugdwerk een thuis kan zijn voor die vele jongeren die op zoek zijn naar een plek en zichzelf.

    1. We willen niet alleen extra, maar ook slim en inclusief investeren in jeugdwerk en jeugdwelzijnswerk. We zoeken een evenwicht tussen enerzijds het verduurzamen van middelen voor het jeugdwerk en anderzijds de nodige groeikansen geven aan nieuwe grassroots-organisaties.

    2. Jongeren in kwetsbare situaties verdienen een volwaardige plaats in onze stad. Daarom blijft de fysieke aanwezigheid van jeugdwelzijnswerk in de stad belangrijk, in het bijzonder op uitdagende plekken. Jeugdwelzijnswerkers moeten de straat op kunnen, maar ook de mogelijkheid hebben om jongeren een warme plek te bieden.

    3. We streven naar een plek voor kinderen en jongeren in elke wijk. Voor kinderen voorzien we een kinderwerking, een veilig nest, in het bijzonder voor kwetsbare kinderen. Voor jongeren gaan we op zoek naar een chill-ruimte die ze zelf kunnen invullen.

    4. De stadsondersteuners, die de brug slaan tussen Stad en jeugdbewegingen, gaan door met het wegwerken van drempels bij jeugdbewegingen en speelpleinwerkingen. Zo krijgen we inclusieve jeugdbewegingen en speelpleinen met meer diverse leden.

  • Het Gentse jeugdwerk is dynamisch, gedreven en ondernemend. Daar staat het stadsbestuur elke dag met open mond en grote ogen naar te kijken. Het vrijwilligerstekort is maar een van vele uitdagingen waarmee jeugdwerkorganisaties worden geconfronteerd. Wij willen zorgen voor een jeugdwerk dat haalbaar is voor jongeren en waarin vrijwilligers de ruimte en middelen krijgen om te focussen op plezier maken. We willen hen bijstaan in het vinden en behouden van vrijwilligers, en maken onze stadsdiensten beter bereikbaar.

    1. Groen Gent wil investeren in vrijwilligers en hen waardering tonen met gepaste ondersteuning. Daarnaast willen we, in samenwerking met Vrijwilligerspunt Gent, een vrijwilligerspunt voor jongeren oprichten.

    2. We ambiëren een integraal jeugdbeleid dat voortbouwt op de dienstoverschrijdende aanpak die ontstond tijdens de EYC2024 projecten.

    3. De oefening om subsidieaanvragen, bewijzen en ondersteuning te vereenvoudigen gaat onverkort verder, zodat jeugdwerk opnieuw voorop komt te staan. We zetten door met laagdrempelige open calls.

    4. In navolging van de schoolstraten starten we met jeugdwerkstraten, waar jeugdbewegingen en jeugdwerkinitiatieven kunnen ravotten en hun ding doen.

    5. Stad Gent gaat aan de slag met de resultaten uit het laatste jeugdbewegingsonderzoek. We gieten een en ander samen met alle jeugdbewegingen in een jeugdwerkcharter waarin we ons engageren om de uitdagingen aan te pakken.

  • Te veel kinderen en jongeren in onze stad krijgen te maken met uitdagingen en problemen die ze niet zelf aankunnen, en waarbij zelfs het reguliere jeugdwerk geen oplossing kan bieden. Het is belangrijk dat jeugdwerkers voelen en weten dat ze er niet alleen voor staan, en dat er andere instanties, projecten en organisaties zijn waar kwetsbare kinderen en jongeren terechtkunnen. En nóg belangrijker is uiteraard dat ook die jongeren dat voelen en weten.

    1. We creëren een aparte afdeling van de nachtopvang voor jongeren.

    2. We nemen drempels weg zodat jongeren hun stem kunnen laten horen. Hiervoor breiden we het verhalenplatform van EYC2024 uit, zodat we jongeren blijvend een stem geven die ook politiek en beleidsmatig wordt gehoord.

    3. Groen Gent wil elke jonge Gentenaar aan boord houden door een beroep te doen op organisaties met gespecialiseerde expertise. Zo hebben we bijvoorbeeld speciale aandacht voor jongeren met diabetes, kinderen en jongeren met een beperking, en niet in het minst voor ondersteuning bij complexe problematieken.

    4. We vermijden een overdreven efficiëntielogica in het jeugd(welzijns)werk. We kijken bij onze evaluatie niet zozeer naar snelle als wel naar duurzame en doeltreffende resultaten.

    5. We ondersteunen vlot toegankelijke organisaties in wijken waar de nood groot is, met oog voor een divers aanbod.

  • Gent is een trotse studentenstad. Studenten blazen onze stad voortdurend nieuw leven in, ze maken deel uit van onze identiteit. Daarom willen we hen ook als volwaardige partner betrekken. Als Gentenaren en studenten de handen in elkaar slaan, levert dat ongetwijfeld mooiere resultaten op dan als we naast elkaar leven.

    1. We zetten als eerste studentenstad van Vlaanderen in op studentenpeilingen en bevragen zo studenten over het Gentse beleid.

    2. Er is ruimte nodig voor studentenhuisvesting. Groen Gent wil het verplichte aantal (betaalbare) basiskamers in een project verhogen en zo private projectontwikkelaars ontmoedigen om dure luxeprojecten te realiseren. Zo remmen we de prijsstijging van studentenkamers af. Hogeronderwijsinstellingen krijgen de kans om voldoende betaalbare kamers in te huren en de reguliere huismarkt krijgt ademruimte.

    3. Hogeronderwijsinstellingen zijn cruciale partners. We werken samen met de universiteiten en de hogescholen om vernieuwend innovatief beleid te voeren.

    4. We zetten een nieuw model van studentenevenementen in de steigers waarbij studenten meer eigenaarschap krijgen.

    5. Studenten wonen in verschillende delen van onze stad, maar vinden niet altijd verbinding met de wijk. Daarin brengen we verandering door studenten te betrekken bij bestaande en nieuwe wijkprojecten.

    6. We maken het overleg van StuGent toegankelijker voor een bredere en meer diverse groep studenten. We brengen de Jeugdraad en StuGent structureel met elkaar in contact.

    7. Studenten zijn zelf al erg proactief bezig rond alcoholgebruik, grensoverschrijdend gedrag en veilig feesten. We gaan samen verder op dit spoor.

    8. We maken zalen zoals de Vierde Zaal, De Zulle en Minus One bekender onder studenten en brengen hen via het jeugd-eventloket Alles Kan beter op de hoogte van de mogelijkheden in Gent.

    9. Met het zorgcentrum van de UGent rond mentaal welzijn zetten we een belangrijke eerste stap. Nu is het tijd om verder te gaan. Door studenten beter te verbinden met initiatieven zoals Overkop of hen kansen te geven in projecten als Broeinest dragen we nog meer zorg voor het mentale welzijn van onze studenten.