Hoofdstuk 11

Gent is op heel veel manieren verbonden met de rest van de wereld. In de eerste plaats via de Gentenaren zelf, maar ook hoe we ons als overheid verbinden met andere steden, wat we kopen als mens en als stedelijke overheid, wat onze lokale ondernemers en bedrijven maken en verhandelen. Vele Gentenaren voelen zich betrokken en geraakt door conflicten en mensenrechtenschendingen in de rest van de wereld. Als Stad zijn wij geen geïsoleerd eiland, los van enige connectie, verbondenheid en verantwoordelijkheid. Wij durven ons dan ook voluit in te zetten voor een solidaire, menselijke stad en  tonen ons mee solidair met zij die mensenrechtenschendingen ervaren en voorzien een veilige plek en thuis voor wie dat nodig heeft.

De Israël-clausule in ons aankoopbeleid, waarbij bedrijven die financiële winst maken van de bezetting worden uitgesloten, toont onze vastberadenheid over deze kwestie.

We willen bewustwording verder aanwakkeren, niet alleen bij de jongste Gentenaren, via de bestaande schooltrajecten, maar ook bij volwassenen. Andere hefbomen zijn ons aankoopbeleid, ons beleid met lokale handelaars…. Daarnaast zetten we het dekoloniseringstraject van Gent absoluut verder.

Internationale samenwerking en solidariteit

  • Gent is een stad met wortels over de hele wereld. Die verbinding zetten we in als hefboom voor een duurzame toekomst voor onze stad en voor de rest van de wereld.

    1. In navolging van het vroegere Vredeshuis starten we een duurzame, levendige hub voor bewustmaking en actie rond internationale solidariteit.

    2. We ondersteunen solidaire Gentenaren via de adviesraad mondiale solidariteit, en met subsidies en advies over kwalitatieve interventies buiten Europa.

    3. Gent heeft een centrale plek ingenomen in het stedennetwerk Eurocities. Dat heeft voor onze stad al veel positieve effecten gehad, zoals inspiratie voor stedelijke ontwikkeling op verschillende beleidsdomeinen of toegang tot informatie over acties en subsidies vanuit de EU die relevant zijn voor Gent. We blijven hierop inzetten en profileren ons als een centrum van kennis en actie rond duurzame stedelijke ontwikkeling.

    4. De Stad engageert zich ook in andere netwerken die duurzame ontwikkeling vooropstellen, zowel in als buiten de EU, bijvoorbeeld in POLIS (rond innovatieve transportoplossingen) en Mayors for Peace (rond vrede en nucleaire ontwapening). Na het succes van Gent als Europese Jongerenhoofdstad gaan we voor de titel Culturele hoofdstad van Europa 2030 in samenwerking met diverse cultuurspelers verenigd in het platform Gent 2030.

    5. We zoeken actief samenwerking met andere steden. Hierbij leggen we een specifieke focus op uitwisseling met het Globale Zuiden.

    6. We stimuleren medewerkers van de Stad Gent om deel te nemen aan internationale uitwisseling. Gentse middenveldorganisaties stimuleren we onder meer via subsidies om burgers te inspireren rond internationale samenwerking en solidariteit.

  • Gent is een pionier in Europa op het vlak van eerlijke handel. We waren de eerste European Capital of Fair and Ethical Trade. In 2025 vieren we 20 jaar Fair Trade gemeente; Gent was de eerste in ons land.

    In het aankoopbeleid is dat verankerd, dat behouden we uiteraard. We verkennen ook de mogelijkheden om verder te gaan dan wat binnenin de producerende/verhandelende bedrijven gebeurt en ook het gedrag van die bedrijven in hun nationale en internationale context mee in de weegschaal te leggen. Internationale conflicten zoals de oorlog in Oekraïne en het opgelaaide geweld in Israël en Palestina tonen de relevantie én de roep van vele Gentenaren hiernaar.

    We ondersteunen duurzame en faire Gentse handelaars die in een moeilijke internationale context werken waarin kosten en baten vaak louter financieel uitgedrukt worden – wars van de groeiende wetenschap en inzichten over menselijke en ecologische kosten.

    1. We ondersteunen lokale ondernemers die hun bedrijfsvoering bouwen op faire principes.

    2. We passen de mensenrechtentoets meer doorgedreven toe in alles wat de Stad doet, zowel in het internationale beleid als in lokale acties.

    3. We houden vast aan de principes van duurzaam aankopen zodat alle producten met een herkomst buiten de EU gegarandeerd in eerlijke omstandigheden werden geproduceerd.

    4. We focussen op het verduurzamen van onze IT-aankopen en bouwen verder op enkele jaren lidmaatschap van Electronics Watch.

  • We zijn trots op de sterke dekolonisatiebewegingen in onze stad. We laten ons niet afschrikken door een kleine minderheid die dit moeilijke en delicate proces belachelijk maakt. De koloniale geschiedenis verbindt ons met Afrika maar bepaalt ook breder hoe onze samenleving naar 'de andere' kijkt. Dat zit vervlochten in heel wat denken en in heel wat processen in onze samenleving. Enkel wanneer we dit benoemen, kunnen we de pijn die dat bij sommigen veroorzaakt, erkennen en aanpakken.

    1. Een Lumumbaplein in Gent is de start van een kritisch herbekijken van de sporen van de kolonisatie of racisme in het straatbeeld. In gesprek met belanghebbenden werken we een aanpak uit waarbij de slachtoffergroepen gehoord worden.

    2. We gaan verder aan de slag met het dekoloniseren van de stad. We kijken niet alleen met een frisse blik naar de openbare ruimte, maar ook naar structuren en manieren waarop mensen betrokken worden. Hierbij betrekken we de huidige Gentse dekolonisatiebewegingen actief.

    3. In 2030 herdenken we de zeventigste verjaardag van de eerste grote dekoloniseringsgolf met een reeks evenementen.