Hoofdstuk 21

Evenementen zijn onmisbaar voor een superdiverse stad waar mensen niet naast elkaar maar samen leven en beleven. Gent is de natuurlijke habitat van de nachtraaf, en daar dragen wij als groenen natuurlijk zorg voor. Leefbaarheid, inclusiviteit, toegankelijkheid en veiligheid zijn kernwaarden in het ondersteunen van evenementen in Gent. Dat geldt ook voor de Gentse Feesten, ons fantastisch feestelijke erfgoed. We bouwen de Feesten toekomstbestendig verder uit.

Gentse Feesten, evenementen en nachtleven

  • Het belang van feesten en evenementen behoeft geen verder betoog. We zijn een enthousiaste partner van Gentenaren die plezante, veilige en verbindende feesten organiseren.

    1. Evenementen op het openbaar domein blijven gratis. We houden het openbaar domein tijdens deze evenementen maximaal doorwaadbaar voor passanten, openbaar vervoer, wandelaars en fietsers.

    2. We streven naar een divers evenementenjaar waarin iedereen zijn gading vindt. De Stad stelt zich terughoudend op rond het inhoudelijk beoordelen van een evenement.

    3. Dekenijen vormen een motor van sociale verbinding, onder meer door de organisatie van evenementen en acties. We blijven hun werking ondersteunen en zetten hun rol actiever in de kijker. We waarderen ook stadskermissen en carnavalsgroepen voor hun inspanningen in de buurt. De eventcoach formuleert gemeenschappelijke doelstellingen en stimuleert kennisdeling. Buurtevenementen kunnen rekenen op subsidie om hun organisatie gratis te houden. Van organisatoren in het nachtleven verwachten we inspanningen in de buurt rond het draagvlak voor hun activiteiten.

    4. Om verkokering tegen te gaan streven we naar beloftevolle samenwerkingsverbanden tussen verschillende soorten evenementen (sportieve, feestelijke en culturele). We maken de opdeling tussen verschillende soorten evenementen in de stedelijke subsidiereglementen minder strikt. Zo kunnen ook multidisciplinaire evenementen ondersteuning ontvangen.

    5. We beschermen het publiek karakter van het openbaar domein en gaan commercialisering ervan tegen. We ontwerpen een afwegingskader om de al dan niet commerciële insteek van een evenement op openbaar domein te onderzoeken. Indien nodig verwijzen we initiatiefnemers door naar privéterreinen en -gebouwen.

  • We stimuleren levendige activiteiten en beperken overlast. We zetten de bloemetjes buiten en beschermen groenzones, zoeken innovatieve geluidsoplossingen en schrijven heldere regelgeving. Zo blijft Gent levendig en leefbaar.

    1. We koesteren de grote organisatiekracht in Gent. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende draagvlak blijft voor de vele evenementen. Daarom zetten we in op het minimaliseren van mogelijke overlast door (onder andere) muziek en opbouw/afbraak en impact op groenzones.

    2. We juichen toe dat er nieuwe evenementen bijkomen, maar bewaken dat de globale impact op woonbuurten niet verder stijgt.

    3. We geven per plein of evenementenlocatie op het openbaar domein aan welke activiteiten mogelijk zijn. Er komt een kader voor evenementen en feesten in groenzones waarmee we deze maximaal vrijwaren voor stille en zachte recreatievormen.

    4. De boel op stelten? Graag, maar we bewaren ook de rust en kalmte in onze stad. We geven dit concreet gestalte in de vorm van sperperiodes waarbinnen geen evenementen doorgaan in bepaalde zones of op bepaalde momenten.

    5. Er komt een Gentse eventcoach die bij een evenement ‘met grote impact’ (zoals omschreven in het stedelijk evenementenkader) samen met de organisator kijkt hoe de overlast voor omwonenden beperkt kan worden.

    6. De krijtlijnen voor geluid worden opnieuw geëvalueerd in samenwerking met de sector en de Gentenaar.

    7. Evenementen in open lucht met geluidsuitzending boven de 95dB zetten audio-technologieën in om de geluidskwaliteit te verhogen en de hinder voor de buurt te beperken. Permanente meting en monitoring wordt daarbij de norm.

    8. Voor veelgebruikte openluchtlocaties maken we locatiespecifieke geluidsplannen.

    9. Jaarlijkse evenementen kunnen via een versnelde procedure een vergunning krijgen, tenzij de opstelling verandert of in het geval van klachten.

    10. Evenementen in het nachtleven met een bovenlokaal karakter krijgen begeleiding naar een vaste stek in de stad.

  • In Gent ondersteunen we evenementen die inclusiviteit en toegankelijkheid bevorderen, terwijl we ook het nachtleven veilig houden. We bieden een breed scala aan ondersteuning, van financieel tot logistiek, en stimuleren evenementen die diversiteit en innovatie in de schijnwerpers zetten. Door samenwerking en gerichte hulp verzekeren we dat alle inwoners kunnen deelnemen en bijdragen aan het bruisende stadsleven.

    1. Onze ondersteuning van evenementen en feesten is veelzijdig: advies, financiële en/of logistieke ondersteuning... We hangen onze subsidievoorwaarden op aan de (inhoudelijke) doelen gekoppeld aan Gent 2030.

    2. Opdat alle geledingen van onze stad tot feesten komen, biedt de Gentse eventcoach proactief ondersteuning aan aan organisatoren die omwille van hun organisatorische geletterdheid uit de boot dreigen te vallen. Ook dat is eerlijkekansenbeleid.

    3. Elk jaar toont Gents (organisatie- en ander) talent zich op een ‘Only in Ghent’-feest, waar alle nightlife-disciplines samenkomen. Dit evenement vormt meteen ook een hub voor innovatieve kennisdeling binnen de sector.

    4. Ook in het nachtleven willen Gentenaren zich thuis voelen. We werken verder aan een veilig en toegankelijk nachtleven, waarbij de Uitpas de financiële drempel weg werkt en safe spaces er mee over waken dat iedereen zichzelf kan zijn.

    5. Evenementen in opdracht van of georganiseerd door de Stad zijn een toonbeeld van inclusiviteit, participatie en duurzaamheid.

    6. In het Gents uitgaansleven maken we werk van ‘harm reduction’. We vragen en moedigen ondernemers aan om werk te maken van ruimtes om af te koelen (chillrooms), gratis drinkwater en duidelijk gecommuniceerde richtlijnen (niet te veel water, weet wat je doet, afrading integreren)…

  • De Gentse Feesten blijven een toonbeeld van Gents erfgoed: authentiek, gratis en inventief. We bouwen voort op deze unieke traditie en durven tegelijk te vernieuwen. We werken aan een heldere visie voor 2030, gericht op transparantie en samenwerking tussen alle betrokkenen. Ook duurzaamheid en toegankelijkheid zijn centrale waarden.

    1. We houden de Gentse Feesten Gents en gratis. De Feesten zijn het culturele volksfeest van de Gentenaar bij uitstek.

    2. We ontwikkelen een (gefaseerde) visie voor 2030 met heldere uitspraken over de organisatiestructuur en de nodige stappen om die visie te realiseren. We zetten een dialoog op tussen pleinorganisatoren, culturele spelers en de Gentenaren om de inhoudelijke aspecten van de Gentse Feesten mee vorm te geven. Ook nieuwe organisaties kunnen aanspraak maken op een van de feestkernen.

    3. We verlenen onze steun aan een manier van werken waarbij de verschillende organisatoren samen meer transparantie bieden op vlak van inkomsten en bestuursorganisatie. Dat komt de dialoog over subsidies alleen maar ten goede.

    4. We updaten de overeenkomsten met de pleinorganisatoren volgens de principes van goed bestuur. Met een vernieuwd subsidiekader zorgt Gent voor meer voorspelbaarheid en langetermijnplanning.

    5. Gentse Feesten en experimenteren gaan hand in hand.

    6. Er komen extra middelen voor activiteiten tijdens de Gentse Feesten in de deelgemeenten, met de nadruk op actieve rustpunten (zoals circusworkshops voor jonge gezinnen of kleinschalige akoestische optredens).

    7. De Gentse Feesten blijven pionieren in het verduurzamen van het evenementenlandschap. Zo blijven we streven naar een betere bereikbaarheid van de Feesten door tijdelijk nachttreinen en -bussen te voorzien in samenwerking met bovenlokale overheden. We gaan verder op de ingeslagen weg van afvalbeperking met herbruikbare bekers en cateringmateriaal, en we stimuleren nieuwe initiatieven om energie en materialen te sparen. Aangeboden consumptiegoederen zijn bij voorkeur klimaatneutraal, fair en gezond.

    8. We werken verder aan het belang van safe(r) space(s) zodat iedereen zich welkom voelt op de Gentse Feesten.

    9. We verhogen het aantal inpandige fietsparkings in school- en overheidsgebouwen en maken zo meer ruimte vrij voor het feestgedruis.